Λιποαναρρόφηση – Η λύση στο τοπικό πάχος

Η λιποαναρρόφηση είναι μία επεμβατική χειρουργική μέθοδος, με την οποία αφαιρούμε το τοπικό πάχος (λιποκυττάρα) από διάφορες περιοχές του σώματος. Στόχος της λιποαναρρόφησης είναι ο ανασχηματισμός των προβληματικών σημείων. Μερικά από αυτά είναι η περιοχή που βρίσκεται κάτω από το σαγόνι, οι μηροί, οι γλουτοί, μέχρι οι γάμπες, τα γόνατα και οι αστράγαλοι. Είναι ίσως μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής παγκοσμίως. Η μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο οφείλεται πιθανότατα στο πολύ καλό αποτέλεσμα, αλλά και στο ότι δεν αφήνει μετεγχειρητικές ουλές. Η λιποαναρρόφηση δεν συγκαταλέγεται στις μεθόδους αδυνατίσματος, ούτε στις μεθόδους για την αντιμετώπιση του φλοιού πορτοκαλιού (κυτταρίτιδα). Με τη λιποαναρρόφηση αντιμετωπίζουμε με μεγάλη επιτυχία όλα τα προβλήματα τοπικού πάχους. Η διατήρηση του συνολικού βάρους σας μπορεί να εξασφαλισθεί μόνο με σωματική άσκηση και διατροφή.

Λιποαναρρόφηση & Λιπογλυπτική

Λιπογλυπτική, ονομάζουμε το συνδυασμό της λιποαναρρόφησης με την ταυτόχρονη αυτομεταμόσχευση λιπώδη ιστού. Και οι δύο αυτές τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν σε άνδρες και γυναίκες. Με την λιποαναρρόφηση μπορούμε να επιτύχουμε την αφαίρεση συσσωρευμένου λίπους, την αλλαγή του σωματικού περιγράμματος, την προσκόλληση του δέρματος σε υποκείμενους ιστούς όπως το διπλοσάγονο. Επίσης χρησιμοποιείτε για την διόρθωση ενός ασύμμετρου σώματος, καθώς και για την αφαίρεση λιπωμάτων και τη βελτίωση λεμφοιδήματος των κάτω άκρων.

Η διαδικασία της λιποαναρρόφησης

Το λίπος το οποίο αφαιρούμε από την προβληματική περιοχή κατά την επέμβαση, δεν είναι το μόνο που φεύγει από το σώμα μας. Η διπλάσια σχεδόν ποσότητα από κατεστραμμένα λιποκύτταρα απορροφάται από τον οργανισμό μέσα στους επόμενους μήνες. Η λιποαναρρόφηση δεν μπορεί να γίνει σε όλες τα σημεία του σώματος. Τα συχνότερα σημεία που παρουσιάζουν έντονη συγκέντρωση λίπους είναι:

  • πιγούνι
  • πλάτη
  • κοιλιά
  • μηροί
  • γόνατα
  • γλουτοί
  • ώμοι
  • γάμπες

Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που μπορείτε να συνδυάσετε την λιποαναρρόφηση με διάφορες άλλες επεμβάσεις όπως είναι η ανόρθωση προσώπου και λαιμού, η κοιλιοπλαστική, η βραχιονοπλαστική, η ανόρθωση των γλουτών και των μηρών κ.α. Ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Τσακώνης είναι στην διάθεση σας για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την επέμβαση αυτή.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την μετεγχειρητική πορεία της λιποαναρρόφησης

Η λιποαναρρόφηση είναι πλέον η δεύτερη πιο δημοφιλής θεραπεία στον πλανήτη. Ενώ η λιποαναρρόφηση είναι αρκετά μια αρκετά ασφαλής μέθοδος για την απομάκρυνση του περιττού λίπους από το σώμα, εξακολουθεί να είναι μια επέμβαση που απαιτεί φροντίδα και προσοχή ώστε να έχετε την ιδανική ανάκαμψη. Το να γνωρίζετε τι πρέπει να προσέξετε μετά τη επέμβαση σίγουρα βοηθάει στο να γίνει η διαδικασία αποκατάστασης πιο εύκολη. Η σωστή επικοινωνία με έναν πιστοποιημένο πλαστικό χειρουργό είναι ένα από τα κυριότερα ζητήματα.

Μια εξατομικευμένη προσέγγιση θα επιτρέψει στον γιατρό να σας δώσει μια πιο συγκεκριμένη εικόνα για το πως θα λειτουργήσει η λιποαναρρόφηση στην περίπτωσή σας και για την μετεγχειρητική πορεία σας. Πρέπει να ξέρετε ότι η αποκατάσταση διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η υγεία του ασθενούς, η ηλικία, το ιατρικό ιστορικό και πολλά ακόμα, παίζουν σημαντικό ρόλο στο χρόνο ανάρρωσης. Εξάλου είναι λογικό το κάθε σώμα να θεραπεύετε με το δικό του ρυθμό. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει αν οι στόχοι που έχετε στο μυαλό σας είναι εφικτοί και αν η λιποαναρρόφηση είναι η ιδανική επέμβαση για να τους επιτύχετε.

Η διαδικασία της ανάρρωσης

Συνήθως μετά την επέμβαση μπορείτε να γυρίσετε στο σπίτι σας την ίδια μέρα. Ωστόσο, αν πρόκειται για την αφαίρεση μίας πού μεγάλης ποσότητας λίπους, τότε μπορεί να χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο για παρακο για ένα βράδυ. Ανεξάρτητα από το αν θα διανυκτερεύσετε η όχι, σίγουρα θα χρειαστεί κάποιος να σας πάει στο σπίτι όταν τελείωσετε. Σίγουρα θα υπάρχουν πόνοι και πιθανόν να έχετε μειωμένα αντανακλαστικά λόγω των φαρμάκων και της αναισθησίας. Έτσι δεν είναι ασφαλές να οδηγήσετε.

Οι τρεις πρώτες μέρες

Ο πλαστικός θα σας δώσει ένα ελαστικό επίδεσμο συμπίεσης ώστε να τυλίξετε γύρω από την περιοχή της θεραπείας. Είναι σημαντικό να τα φοράτε, καθώς συμβάλλουν στη μείωση της διόγκωσης του σημείου. Κατά τις πρώτες ημέρες πρέπει να περιμένετε μέτριας έντασης πόνο και μούδιασμα. Ο χειρουργός θα σας δώσει κάποιο φάρμακο για τον πόνο, ώστε να γίνει η ταλαιπωρία διαχειρίσιμη. Πρέπει λοιπόν να ακολουθήσετε πιστά το πρόγραμμα χορήγησης φαρμάκων. Οι δραστηριότητές σας πρέπει να περιοριστούν για αυτή την περίοδο όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι επίδεσμοι συμπίεσης θα περιορίσουν σίγουρα τις κινήσεις σας, γιαυτό καλό είναι σε αυτό το διάστημα να έχετε κάποια βοήθεια, ειδικά σε περίπτωση που έχετε παιδιά.

1 έως 2 εβδομάδες

Μετά τις τρεις πρώτες μέρες θα παρατηρήσετε σημαντική μείωση του πόνου περίπου στην πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα. Αρκετοί ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους μετά από μία με δύο εβδομάδες. Φυσικά αν κάνετε χειρονακτική εργασία τότε καλό θα ήταν να έχετε περισσότερο χρόνο για μία πλήρη ανάκαμψη. Κατά την περίοδο αυτή θα πρέπει να φοράτε επίσης τον ειδικό επίδεσμο.

3 έως 5 εβδομάδες

Περίπου στον ένα μήνα είναι το χρονικό σημείο που οι ασθενείς συνήθως δεν αισθάνονται πόνο. Το οίδημα πιθανότατα να εξακολουθεί να υπάρχει, όμως αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Το οίδημα πιθανότατα να κάνει μήνες για να υποχωρήσει τελείως. Σε αυτό το στάδιο θα αρχίσουν να είναι ορατά και τα αποτελέσματα της επέμβαση. Να έχετε στο μυυαλό σας φυσικά ότι τα αποτελέσματά θα βελτιώνονται συνεχώς καθώς το οίδημα υποχωρεί. Μετά τις τέσσερις εβδομάδες, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να αρχίσουν ξανά την ήπια άσκηση, αλλά πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα.

Μετά την 6η εβδομάδα

Στις έξι περίπου εβδομάδες το οίδημα πρέπει να έχει υποχωρήσει, αν και υπάρχει η περίπτωση να διαρκέσει λίγο περισσότερο για μερικούς. Κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλετε τον επίδεσμο συμπίεσης και τα επίπεδα δραστηριότητάς σας θα επανέλθουν στο κανονικό, εκτός και αν ο γιατρός σας συμβουλέψει διαφορετικά. Από αυτό το στάδιο πιθανόν να μπορείτε να δείτε και το πλήρες φάσμα των αποτελεσμάτων της λιποαναρρόφησης.

Συμβουλές αποκατάστασης

Σίγουρα δεν είναι δυνατόν να επισπεύσετε την ανάρρωσή σας, όμως υπάρχουν ορισμένες συμβουλε΄ς που αν ακολουθήσετε θα βοηθήσετε τη διαδικασία της φυσικής επούλωσης του σώματός.

Σωστή διατροφή

Ακόμα και για ένα απόλυτα υγιές άτομο, μία χειρουργική επέμβαση είναι σοκ για οποιοδήποτε οργανισμό. Μια σωστη και γρήγορη ανάρρωση απαιτεί σωστή διατροφή. Βρείτε τρόπο να κάνετε υγιεινά γεύματα μετά τη χειρουργική επέμβαση και να τρώτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας πολλά λαχανικα και φρέσκα φρούτα ώστε να περιορίσετε τη φλεγμονή και να βοηθήσετε την ανάκαμψη.

Ενυδάτωση

Πίνετε άφθονα υγρά και νερό διότι η ενυδάτωση αποτελεί το βασικό παράγοντα μίας επιτυχημένης ανάκαμψης. Αν δεν μπορείτε να πιείτε αρκετό νερό μπορείτε να αναπληρώσετε υγρά τρώγοντας παραπάνω φρούτα.

Ξεκούραση

Ο σωστός και αρκετός ύπνος κυριώς τις πρώτες εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφήσετε το σώμα σας να θεραπευτεί. 

Βόλτες

Το φως και ο καθαρός αέρας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην επιτάχυνση της ανάρρωσης.

Ζητήστε βοήθεια

Είναι σημαντικό κάποιο μέλος της οικογένειας σας η κάποιος φίλος να σας βοηθήσει με τις καθημερινές δραστηριότητες όπως είναι η καθαριότητα, το μαγείρεμα και η φροντίδα των παιδιών. 

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχολογία και να αυξήσει την αυτοπεποίθησή σας. Μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας και να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλά με την εμφάνισή σας. Η γνώση για τα στάδια που πρέπει να περιμένετε κατά την ανάρρωσης θα σας βοηθήσει να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη πριν μπείτε στη διαδικασία της λιποαναρρόφησης. Έτσι θα μπορέσετε να απολαύσετε το ταξίδι σας σε ένα όμορφο σώμα.