Ωτοπλαστική

Ωτοπλαστική… η μόνιμη λύση στα πεταχτά αυτιά (αφεστώτα ώτα)!

Ωτοπλαστική

Η ωτοπλαστική έχει άμεσα και άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα. Θεωρείτε μια σχετικά σύντομη επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, η οποία μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Με την μέθοδο αυτή μπορούμε να επαναφέρουμε τα αυτιά στη σωστή θέση και να βελτιώσουμε το σχήμα τους. Τα αφεστώτα ώτα ή αλλιώς πεταχτά αυτιά, εμφανίζονται σε άνδρες και γυναίκες λόγω της απλασίας ή της υπερπλασίας του έλικα, του ανθέλικα ή της κόγχης. Οι περιπτώσεις αυτές χωρίζονται σε:

  • Ανωτία ή Μικρωτία – Είναι η εκ γενετής απλασία των πτερυγίων του αυτιού
  • Πεταχτά λοβία
  • Μεγάλη κόγχη στα πτερύγια των αυτιών

 

Η προετοιμασία για ωτοπλαστική

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψή σας, ο πλαστικός χειρουργός σας θα καταγράψει αναλυτικά το ιατρικό ιστορικό σας. Θα πρέπει να τον ενημερώσετε σχετικά με παρελθοντικές ή τρέχουσες παθήσεις, κυρίως τις λοιμώξεις στα αυτιά. Επίσης, πρέπει να αναφέρετε όλα τα φάρμακα που πρόσφατα είχατε πάρει ή παίρνετε εκείνη τη στιγμή, αλλά και τις χειρουργικές επεμβάσεις που έχετε υποβληθεί. Επειτα, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία εξέταση στα αυτιά σας, κατά την οποία θα ελέγξει το μέγεθος, το σχήμα, τη συμμετρία τους, αλλά και την τοποθέτησή τους. Κατά τη συνεδρία θα τραβηχτούν φωτογραφίες που θα είναι χρήσιμες για τα ιατρικά σας αρχεία.

Μη διστάσετε να συζητήσετε με τον πλαστικό χειρουργό σας τι προσδοκείτε από την επέμβαση. Εξηγήστε του ποιοι είναι οι λόγοι που θέλετε να κάνετε ωτοπλαστική και πώς πιστεύετε ότι θα είναι η εμφάνισή σας μετά τη διαδικασία της επέμβασης. Να είστε βέβαιοι πως έχετε κατανοήσει όλους τους πιθανούς κινδύνους, όπως την υπερκατασκευή. Εφόσον είστε σίγουρος ότι θέλετε να συνεχίσετε τη διαδικασία, ο γιατρός θα σας συστήσει μερικά μέτρα για να προετοιμαστείτε για την επέμβαση.

 

Προφυλάξεις

Είναι απαραίτητο να αποφύγετε τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, την ασπιρίνη και τα συμπληρώματα βοτάνων, που μπορεί να αυξήσουν την αιμορραγία.

Το κάπνισμα είναι πιθανό να επιβραδύνει τη διαδικασία της επούλωσης, λόγω του ότι μειώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα. Αν λοιπόν καπνίζετε, ο χειρουργός θα σας ζητήσει να διακόψετε το κάπνισμα πριν την επέμβαση, αλλά και κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Ακόμη, είναι αναγκαίο να έχετε κανονίσει με κάποιον, να σας οδηγήσει στο σπίτι μετά το χειρουργείο και να μείνει μαζί σας την πρώτη νύχτα μετά την επέμβαση.

 

Πιθανοί κίνδυνοι

Η ωτοπλαστική όπως και κάθε χειρουργική επέμβαση συμπεριλαμβάνει κάποιους κινδύνους, μερικοί από τους οποίους είναι:

  • Ασυμμετρία στην τοποθέτηση των αυτιών

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί λόγω αλλαγών κατά τη διαδικασία της επούλωσης.

  • Διαφορά στην αίσθηση του δέρματος

Η επανατοποθέτηση των αυτιών κατά την ωτοπλαστική, είναι πιθανό να επηρεάσει προσωρινά την αίσθηση του δέρματος στην περιοχή. Πολύ σπάνια οι αλλαγές αυτές είναι μόνιμες.

  • Overcorrection

Αφύσικα περιγράμματα που δείχνουν τα αυτιά σαν να είναι καρφωμένα μπορούν να δημιουργηθούν από την ωτοπλαστική.

Τέλος, υπάρχει η μικρή πιθανότητα αιμορραγίας, λοίμωξης αλλά και ανεπιθύμητης αντίδρασης στην αναισθησία.

 

Ωτοπλαστική – Σχετικά με την επέμβαση

Μπορούμε να προχωρήσουμε σε επέμβαση ωτοπλαστικής αφού ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των αυτιών. Αυτό σημαίνει ότι η ιδανική ηλικία είναι περίπου μετά τα 10 έτη. Ωτοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί σε εξωτερική χειρουργική μονάδα αλλά και σε νοσοκομείο. Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία και καταστολή ή σε άλλες περιπτώσεις με γενική αναισθησία. Η επέμβαση πραγματοποιείτε με μία τομή περίπου 3-4 εκατοστά, η οποία γίνεται στο πίσω μέρος του αυτιού, για να μην είναι ορατή. Σε μερικές σπάνιες σχετικά περιπτώσεις, η τομή μπορεί να γίνει και στο μπροστά μέρος του αυτιού για να αντιμετωπίσουμε κάποια ειδικά προβλήματα. Μετά την τομή προχωράμε στην διόρθωση του σχήματος του χόνδρου και κάνουμε ράμματα ώστε να τον διατηρήσουμε στην νέα επιθυμητή θέση μέχρι να επουλωθεί.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 1-3 ώρες. Μετά την επέμβαση καλύπτουμε τα αυτιά με ειδικά επιθέματα και ελαστικό επίδεσμο για περίπου τρεις με πέντε ημέρες και δεν χρειάζεται διαμονή στην κλινική. Η όλη διαδικασία  γίνεται με οπισθωτιαία προσπέλαση, ώστε οι ουλές να μείνουν κρυμμένες στην φυσική πτυχή. Τα ράμματα που χρησιμοποιούμε είναι απορροφήσιμα από τον οργανισμό και δεν θα χρειαστούν κόψιμο.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά και μόνιμα και έχει παρατηρηθεί ότι έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχολογία των ενηλίκων αλλά και των παιδιών, αφού βοηθά σημαντικά την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους.

 

Ανάρρωση

Οι πρώτες μέρες μετά την ωτοπλαστική θα συνοδεύονται από αυτιά μουδιασμένα που ελαφρώς θα πονάνε. Ίσως να έχετε μια μικρή αίσθηση τσουξίματος για τις επόμενες εβδομάδες. Ένας επίδεσμος γύρω από το κεφάλι σας, τις πρώτες μέρες της επέμβασης, θα σας προστατέψει από την πιθανότητα μόλυνσης. Καλό είναι να αποφύγετε το λούσιμο των μαλλιών γύρω από την περιοχή των αυτιών για μερικές μέρες. Οι γιατροί στήνουν να φοράτε μία ζώνη για το κεφάλι το βράδυ, για την προστασία των αυτιών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι πιθανό να υπάρχει ελαφρύ μελάνιασμα που θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες. Οποιοσδήποτε πόνος ή ενόχληση που μπορεί να προκύψει, αντιμετωπίζεται με παυσίπονα, όπως ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη.

Είναι σημαντικό να αποφύγετε δραστηριότητες κατά τις οποίες μπορεί να υπάρξει τραυματισμός στα αυτιά, όπως κάποια πολεμική τέχνη. Στο διάστημα 5-10 μέρες μετά την επέμβαση αφαιρούνται τα ράμματα (αν δεν χρησιμοποιηθούν απορροφήσιμα από τον οργανισμό) και ο επίδεσμος. Μετά τον δεύτερο μήνα θα μπορείτε να κάνετε μπάνιο κανονικά και μετά τον τέταρτο μήνα Δεν θα υπάρχει πρόβλημα επαφής με την χειρουργημένη περιοχή.

 

Επιπλοκές για τις οποίες πρέπει να ειδοποιήσετε τον γιατρό σας

  • Εάν έχετε πυρετό υψηλότερο των 38,5 βαθμών κελσίους που παραμένει, παρότι έχετε αυξήσει την ποσότητα των υγρών που πίνετε. Ένας ασθενής με πυρετό, πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 1 φλιτζάνι υγρού ανά ώρα.
  • Εάν έχετε έντονο πόνο που δεν ανακουφίζεται από φάρμακα που σας συνταγογραφήσει ο γιατρός.
  • Εάν έχετε έντονη ερυθρότητα στα αυτιά σας ή αυξημένο πρήξιμο.

Άλλες επεμβάσεις

Πρόσωπο

Στήθος

Σώμα

Άνδρας

Ενέσιμες Θεραπείες