Βοτουλινικής τοξίνη – Τι είναι;

Η βοτουλινική τοξίνη είναι μία από τις δημοφιλέστερες μη-χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις παγκοσμίως. Αποτελεί την νούμερο ένα θεραπεία για την καταπολέμηση των ρυτίδων, αφού είναι ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία και πολύ αποτελεσματική.

Είναι μια θεραπεία αντί-γήρανσης η οποία μας προσφέρει ένα νεανικό και λείο δέρμα. Όπως μας λέει ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Τσακώνης, ο τρόπος λειτουργίας της είναι να μειώνει την σύσπαση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες. Παράλληλα, μπορεί να λειτουργήσει και ως πρόληψη δημιουργίας ρυτίδων. Αφού όσο ο μυς δεν συσπάτε οι ρυτίδες δεν επιδεινώνονται για το διάστημα που διαρκεί η δράση του.

Η βοτουλινική τοξίνη είναι ένα είδος πρωτεΐνης το οποίο δρα τοπικά χωρίς να απορροφάται από τον οργανισμό. Είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος με μικρής διάρκειας και σπάνιες παρενέργειες, οι οποίες είναι αναστρέψιμες. Βασική προϋπόθεση φυσικά είναι να γίνεται η διαδικασία από έναν εξειδικευμένο και έμπειρο πλαστικό χειρουργό. Η μέθοδος αυτή απευθύνεται σε γυναίκες και άντρες που οι ρυτίδες έκφρασης έχουν αρχίσει να εμφανίζονται.

Βασικές περιοχές του προσώπου στις οποίες γίνεται η εφαρμογή:

Τα αποτελέσματα της βοτουλινικής τοξίνης δεν είναι μόνιμα και έχουν διάρκεια περίπου έξι μήνες. Τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα ορατά αφού συνήθως χρειάζεται από μερικές ώρες μέχρι και λίγες ημέρες για να φανούν. Τα μέγιστα αποτελέσματα επιτυγχάνονται μετά από περίπου 10 ημέρες και μετά από μερικές εφαρμογές έχουν ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια. Οι βασικές περιοχές λοιπόν που χρησιμοποιούμε την θεραπεία είναι:

 

  • Οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου
  • Γραμμές συνοφρυώματος πάνω από τα φρύδια
  • Κάθετες ρυτίδες στο μεσόφρυο
  • Γραμμές στο άνω χείλος ή αλλιώς γραμμές των καπνιστών
  • Ρυτίδες γύρω από τα μάτια, στο λεγόμενο πόδι της χήνας
  • Ρινοπαρειακές ρυτίδες η οποίες εκτείνονται από τις γωνίες του στόματος ως τα πτερύγια της μύτης

Χρήσεις της βοτουλινικής τοξίνης που ίσως να μην γνωρίζετε

Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε τις εφαρμογές της βοτουλινικής τοξίνης στο πρόσωπο κατά των ρυτίδων έκφρασης και την συμβολή του στην αντιγήρανση. Ποιες είναι όμως οι περιπτώσεις στις οποίες το χρησιμοποιούμε και πιθανότατα δεν γνωρίζατε έως σήμερα;

Βοτουλινική τοξίνη για την καταπολέμηση χρόνιων ημικρανιών

Το 1992, ο William Binder ένας πλαστικός χειρουργός που δραστηριοποιούνταν στο Beverly Hills παρατήρησε πως πελάτες στους οποίους είχε γίνει θεραπεία είχαν σημαντική μείωση στους πονοκεφάλους. Μετά από αυτό το γεγονός, η φαρμακευτική εταιρία Allegran χορήγησε τη βοτουλινική τοξίνη σε άτομα με χρόνιες ημικρανίες, επιτυγχάνοντας καταπληκτικά αποτελέσματα. Έτσι το 2010, η χρήση του πήρε επίσημη έγκριση από τον Οργανισμό Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) για την καταπολέμηση της χρόνιας ημικρανίας.

Αντιμετώπιση μασχαλιαίας υπεριδρωσίας

Στο παρελθόν, αρκετοί πλαστικοί χειρουργοί παρατήρησαν ότι άτομα τα οποία υποβλήθηκαν σε θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη προσώπου, ίδρωναν λιγότερο. Έτσι αρκετές εταιρίες ξεκίνησαν τις έρευνες για τη χρήση της βοτουλινικής τοξίνης σε άτομα με μασχαλιαία υπεριδρωσία. Το 2004 η θεραπεία για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος πήρε έγκριση από τον FDA και χρησιμοποιείτε έως σήμερα με μεγάλη επιτυχία.

Βοτουλινική τοξίνη στην περιοχή του λαιμού

Ένα ακόμα σημείο που μπορούμε να κάνουμε βοτουλινική τοξίνη είναι ο λαιμός. Αυτό το είδος θεραπείας γίνεται στον λαιμό και όλη την κάτω γνάθο και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις κάθετες ρυτίδες. Η περιοχή φαίνεται πιο σφριγηλή και το περίγραμμα οριοθετείται πολύ καλύτερα.

Πως γίνεται η θεραπεία βοτουλινικής τοξίνης;

Με τη χρήση μίας πολύ λεπτής βελόνας, ο πλαστικός εγχέει μικρές ποσότητες του σκευάσματος. Η έγχυση γίνεται σε διάφορα σημεία όπως το μέτωπο, το μεσόφρυο, γύρω από τα μάτια κτλ. Κατά την εφαρμογή δεν υπάρχει πόνος λόγο του μικρού μεγέθους της βελόνας και της ελάχιστης ποσότητας υλικού που τοποθετείται. Κάποια μικρά κόκκινα σημαδάκια που προκαλούνται από την σύριγγα, υποχωρούν μετά από 20-30 λεπτά. Έτσι, κανείς δεν θα καταλάβει ότι κάνατε κάποια θεραπεία. Τα σημεία που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή είναι τα εξής:

 

  • Η ποιότητα του υλικού που θα χρησιμοποιήσει ο πλαστικός χειρουργός μας
  • Χρήση μόνο πιστοποιημένων σκευασμάτων
  • Πρέπει να γίνει φυσιολογική αραίωση του σκευάσματος, ώστε να έχει την επιθυμητή διάρκεια
  • Ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία που θα γίνει η εφαρμογή, ώστε να διατηρηθεί η φυσική εκφραστικότητα του προσώπου

Σε τι οφείλονται κάποια άσχημα αποτελέσματα;

Ίσως να έχετε παρατηρήσει από φίλες ή γνωστές κάποια πραγματικά άσχημα αποτελέσματα μετά από μια θεραπεία (botulinum toxin). Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ σε τι μπορεί να οφείλονται αυτά τα πραγματικά άσχημα και αντιαισθητικά αποτελέσματα; Ο βασικότερος λόγος είναι όταν η εφαρμογή του σκευάσματος γίνεται σε ένα και μόνο σημείο του προσώπου.

Για παράδειγμα αν κάποιος θέλει να βελτιώσει τις ρυτίδες του μεσόφρυου και κάνει την θεραπεία μόνο σε αυτό το σημείο. Αυτό συμβαίνει διότι αν μειωθεί η κίνηση στο μεσόφρυο, τότε οι ανταγωνιστές μύες του προσώπου θα υπερτραφούν αφού η κίνηση θα εκτονωθεί σε αυτούς. Έτσι λοιπόν, βλέπουμε κάποιες φορές ότι μπορεί να φτιάξει ένα σημείο του προσώπου και να χαλάσει κάποιο άλλο. Ένας εξειδικευμένος και έμπειρος πλαστικός, φυσικά γνωρίζει τα ακριβή σημεία που πρέπει να γίνει η έγχυση του υλικού. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχει ένα αρμονικό και φυσικό αποτέλεσμα.

Βοτουλινική τοξίνη – Συχνές ερωτήσεις

Οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης βρίσκονται στο Top-5 των μη χειρουργικών αισθητικών επεμβάσεων παγκοσμίως και αποτελεί το 33% του συνολικού τους αριθμού. Εδώ θα απαντήσουμε στις πιο συχνές ερωτήσεις σας.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για βοτουλινική τοξίνη;

Οι ρυτίδες του προσώπου δημιουργούνται με διαφορετικό ρυθμό σε κάθε άτομο. Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο ο τύπος του δέρματος, η διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έκθεση μας στον ήλιο και αρκετοί ακόμα παράγοντες. Έτσι λοιπόν, η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και για να αποφασίσετε αν είναι η κατάλληλη στιγμή για μία θεραπεία πρέπει να σας δει ένας ειδικός. Σε γενικά πλαίσια, η θεραπεία γίνεται σε άτομα άνω των 30 ετών, εκτός και αν υπάρχει κάποιο πολύ έντονο πρόβλημα νωρίτερα. Η βοτουλινική τοξίνη όπως αναφέραμε είναι ιδανικό για την πρόληψη των ρυτίδων, οπότε αν αυτές γίνουν βαθιές πρέπει να αντιμετωπιστούν με άλλες μεθόδους.

Είναι επίπονη διαδικασία;

Η διαδικασία χαρακτηρίζεται από τα περισσότερα άτομα ως ανώδυνη. Σε αυτό οφείλεται το πολύ λεπτό πάχος της βελόνας που χρησιμοποιούμε, η φύση του υλικού. Φυσικά η εμπειρία του κάθε πλαστικού παίζει σημαντικό ρόλο επίσης.

Πως λειτουργεί;

Η βοτουλινική τοξίνη μειώνει την διέγερση των μυών του προσώπου και την κινητικότητα η οποία προκαλεί ρυτίδες. Το αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου είναι να εξαφανιστούν οι ρυτίδες και το πρόσωπο να αποκτά ένα φυσικό και νεανικό αποτέλεσμα.

Είναι ασφαλές;

Βάση πολυετών ερευνών σε κορυφαία Ιατρικά ινστιτούτα παγκοσμίως, η βοτουλινική τοξίνη θεωρείται ως μια από τις ασφαλέστερες μεθόδους, με ελάχιστες και σπάνιες παρενέργειες. Βασική προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα σκευάσματα και να γίνεται από έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό.

Πόσο συχνά μπορώ να κάνω βοτουλινική τοξίνη

Οι επιστημονικές μελέτες παγκοσμίως δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος αριθμός συνεδριών που μπορεί να κάνει κάποιος. Επιπλέον οι έρευνες δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα της βοτουλινικής τοξίνης δεν μειώνεται μετά από την επανάληψη της διαδικασίας.

Θα φαίνεται το πρόσωπό μου ανέκφραστο;

Η ερώτηση αυτή οφείλεται σε εμπειρίες ατόμων που υποβλήθηκαν σε βοτουλινική τοξίνη από άτομα χωρίς την αναγκαία εμπειρία. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες στην διαδικασία που ένας μη εξειδικευμένος ιατρός μπορεί να μην γνωρίζει και σε αυτή την περίπτωση η λεπτομέρεια είναι που κάνει την διαφορά. Για έναν έμπειρο πλαστικό θεωρείται πλέον μια διαδικασία ρουτίνας και το αποτέλεσμα είναι τόσο φυσικό που κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει ότι κάνατε θεραπεία.

Χαλάει περισσότερο το πρόσωπο αν διακόψω τις θεραπείες;

Φυσικά όχι! Αυτό που συμβαίνει είναι ότι πολύ απλά σταματά η επίδραση της ουσίας. Το αποτέλεσμα είναι να επανερχόμαστε στην αρχική μας κατάσταση, όπως δηλαδή ήμασταν πριν την έναρξη των θεραπειών. Φυσικά δεν υπάρχει κάποια επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης, αυτό είναι απλά ένας μύθος.

Πρέπει να κάνω κάποια προετοιμασία;

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία που πρέπει να κάνετε πριν την εφαρμογή. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μην έχετε πάρει αντιβιοτικά για τουλάχιστον 3 μέρες πριν. Επίσης καλό θα ήταν να μην γίνει κατανάλωση αλκοόλ την προηγούμενη ημέρα και να μην κάνετε έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της θεραπείας.

Σε πόσες μέρες θα δω αποτελέσματα;

Το δέρμα συνήθως χαλαρώνει την πρώτη βδομάδα και το αποτέλεσμα είναι ορατό μετά από περίπου 15 ημέρες.

Πόσο διαρκεί;

Η πρώτη φορά που κάποιος κάνει βοτουλινική τοξίνη διαρκεί περίπου 3-4 μήνες. Για να διαρκέσει το αποτέλεσμα λοιπόν πρέπει να επαναλαμβάνουμε την διαδικασία. Μετά από 3-4 συνεδρίες η διάρκεια των αποτελεσμάτων αυξάνετε και διαρκεί από 7 μήνες έως και 1 έτος.

Πότε δεν πρέπει να κάνω βοτουλινική τοξίνη;

Καλό θα ήταν να αποφεύγεται κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης και θηλασμού. Όταν υπάρχουν ασθένειες του αίματος που αναστέλλουν την πήξη του. Όταν γίνεται χρήση αντιβιοτικών. Σε περίπτωση οξείας ασθένειας και πνευμονικών νόσων.

Θα έχω μελανιές και σημάδια;

Αν η διαδικασία γίνει από έναν έμπειρο πλαστικό που τηρεί όλους τους κανονισμούς υγιεινής και λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις ώστε να μην τραυματιστούν αγγεία, τότε απλά θα έχετε κάποιες επιφανειακές κοκκινίλες που υποχωρούν μετά από λίγες ώρες ή 1-2 μέρες.

Bοτουλινική τοξίνη Πριν και Μετά